Склад меду з молочаю, його корисні властивості і протипоказання

97

Мед з молочаю вважається досить специфічним продуктом. Він зустрічається дуже рідко і має унікальні органолептичні властивості. Такі характеристики продукту обумовлені медоносом, з якого він виготовляється. Для рослини характерні особливі умови зростання і нестандартний біохімічний склад пилку. Щоб вибрати якісний продукт і не зіткнутися з підробкою, необхідно знати його основні особливості.

Опис меду з квітів молочаю

бджоли добувають молочаєвий мед в досить складних умовах. Ця рослина являє собою бур’яну траву, яка зустрічається виключно в сухих степових районах. При цьому бур’ян має отруйні властивості і провокує загибель найслабших бджіл.

Цінність молочаю криється в тому, що його пилок володіє унікальним складом. Рослина виділяється потужною кореневою системою, яка йде в глибокі шари грунту. Завдяки цьому йому вдається добувати рідкісні речовини.

До основних особливостей речовини варто віднести наступне:

  • темно-коричневий колір – для нього характерні горіхові або шоколадні відтінки;
  • виражений терпкий смак з гірким післясмаком;
  • квітковий аромат, який нагадує запах молочаю;
  • рідка консистенція – склад кристалізується лише через 1-1,5 роки після збору.

При чіткому дотриманні рекомендацій бджолярів молочаєвий мед надовго зберігає свої корисні властивості. При цьому важливо герметично закривати тару з продуктом, щоб уникнути випаровування йоду, який у великій кількості міститься в ньому.

Склад і калорійність

В 100 грамах меду з молочаю присутній приблизно 315 кілокалорій. Таким чином, 1 столова ложка продукту містить 110 кілокалорій, а стакан – 630. Це досить високі показники. Тому вживати речовину у великих кількостях не слід.

Відмінною особливістю молочаєвого меду вважається високий вміст заліза і йоду. До інших корисних речовин, які входять до складу продукту, відносяться:

Всі речовини, які присутні в складі, легко засвоюються організмом людини і забезпечують харчування на рівні клітин.

Корисні властивості продукту

Мед з молочаю дуже корисний для здоров’я. Це обумовлено високим вмістом йоду. Ця речовина має велике значення для регуляції процесів, що протікають в організмі людини. Більшою мірою цей елемент потрібно нервовій системі, ендокринним органам і мозковим клітинам.

Також вживання продукту допомагає домогтися таких результатів:

  • прискорити процеси відновлення тканин;
  • впоратися з вірусами і бактеріями;
  • нормалізувати баланс гормонів;
  • зміцнити нігті і волосся;
  • поліпшити сон і отримати заспокійливий ефект;
  • уповільнити процес старіння і омолодити шкіру;
  • поліпшити функції печінки, жовчного міхура, шлунка;
  • оздоровити кишечник і органи виділення.

Також продукт успішно справляється з втомою і насичує організм енергією. Його регулярне вживання сприяє поліпшенню настрою.

Способи застосування

Найкраще вживати мед в чистому вигляді, не піддаючи його термічній обробці. Вже при + 60 градусах велика частина вітамінів і мікроелементів розпадається. У кондитерських виробах мед практично позбавлений лікувальних властивостей. Тому продукт рекомендується вживати в свіжому холодному вигляді.

Багато лікарів радять пити суміш з води і меду. Її рекомендується вживати натщесерце. Такий напій допомагає пробудити організм і налаштувати його на роботу. До того ж склад сприяє підвищенню рівня гемоглобіну. Систематичне вживання медового розчину зміцнює імунітет і зменшує схильність до застуд.

Протипоказання і шкода

Мед з молочаю не можна вживати при наявності непереносимості. Для виявлення алергії варто нанести кілька крапель нектару на внутрішню частину згину ліктя. При появі пухирів, набряклості або свербіння від вживання продукту доведеться відмовитися.

Лікарі радять дотримуватися обережності вагітним і годуючим жінкам. Продукт не варто їсти дітям до 2 років, оскільки він підвищує ризик виникнення харчової алергії і каріозного ураження зубів. Дітям старшого віку важливо дотримуватися помірності при вживанні бджолиного нектару.

Як відрізнити підробку

Натуральний молочаєвий мед відрізняється темно-шоколадним відтінком. Він повинен володіти рідкою консистенцією і містити ледь помітні включення пилку. Якщо мед є твердим, значить, він зберігався як мінімум 1 рік.

Продукт володіє особливим терпким смаком, в якому відчувається невелика гірчинка. Деякі недобросовісні продавці змішують масу з водою для збільшення обсягу. Щоб перевірити це, потрібно капнути трохи речовини на папір. Якщо навколо краплі з’явилося мокра пляма, значить, воду додавали вже після збору.

Терміни та умови зберігання

молочаєвий мед рекомендується тримати в скляній ємності з герметичною кришкою. Його слід зберігати в темному сухому шафі. При цьому температура в приміщенні не повинна перевищувати + 15 градусів, а вологість – 75 %. При дотриманні правил зберігання продукт можна вживати 2 роки. Якщо вони були порушені, цей термін зменшується до 1 року.

Мед з молочаю являє собою унікальний продукт, який містить багато цінних компонентів. Щоб склад приніс організму користь, важливо вживати його правильно і враховувати протипоказання до вживання.

попередня стаття10 сильних книг про труднощі дорослішання
наступна статтяЯк розводити желатин для холодцю і желе