зима-пора ситних страв, а новий рік і подальше незабаром різдво – привід постаратися, і приготувати найсмачніший домашній холодець зі свинячих ніжок і яловичини. Твердження не голослівно: холодці, зварені з яловичини і свинини – класика, перевірена часом. Зіпсувати їх неможливо. У ніжках міститься стільки колагену, що ніяких добавок вам не знадобиться – бульйон застигне дуже швидко і без неприємних сюрпризів.
Щоб холодець виглядав апетитно і порадував відмінним смаком, необхідно знати деякі нюанси, з якими я із задоволенням поділюся в ході опису рецептів приготування.
Перевірений роками рецепт приготування смачної холодної закуски. Вийде не дуже жирним, і дуже апетитним. Незважаючи на відсутність желатину, з застиганням проблем не буде.
Візьміть:
- свинячі ніжки – 1,2 кг.
- яловичина-1,5 кг.
- цибулина.
- морквина.
- часник-10 зубчиків.
- сіль-столова ложка.
- чорний, запашний перець-10-15 горошин.
- лавровий лист-5-6 шт.
- вода-3 літри.
Покроковий рецепт:
Ретельно зачистіть ніжки поросяти, старанно помийте. Порубати на кілька частин.
Обполосніть яловичину, закиньте в каструлю з ніжками. Налийте воду, залиште замочуватися на ніч.
Вранці злийте настій, поріжте м’ясо більш дрібними шматками.
Залийте новою порцією води в кількості, зазначеному в складі рецепта.
Поставте на плиту варитися. На повному вогні дочекайтеся закипання, зніміть піну.
Якщо хочете, щоб холодець вийшов прозорим, не ігноруйте три вищевказаних моменту – обов’язково вимочуйте продукт, міняйте воду і знімайте піну.
Зменшіть потужність вогню, закрийте каструлю кришкою. Варіть при тихому кипінні протягом 4 годин.
Киньте цибулину і моркву цілком. Продовжуйте уварювати вміст ще 2 години.
Покладіть в каструлю лавровий лист, горошини перцю, посоліть бульйон (обов’язково спробуйте і підкоригуйте смак). Млоїте під кришкою ще 15 хвилин.
Роздушіть пресом часник. Проваріть ще 2-3 хвилинки. Вимкніть конфорку.
Дістаньте м’ясо. Бульйон, що залишився процідіть.
Розберіть яловичину на волокна і маленькі шматочки.
Виберіть зі свинячих ніжок кісточки. М’ясо зі шкіркою разом поріжте шматочками. З’єднайте з яловичиною і добре перемішайте.
Розподіліть шматочки з волокнами по контейнерах.
Акуратно розлийте бульйон. Прикрасьте на свій розсуд кільцями моркви, часточками варених яєць.
Залиште остигати на столі. Потім закрийте контейнери, поставте холодець в холодильник на застигання. Як правило, холодці встигають застигнути за ніч, а може і швидше.
Приємного апетиту!
Любителям особливо прозорого холодцю знадобиться яєчний білок. В кінці варіння, коли дістанете м’ясо, візьміть 1 білок на 2 літри бульйону, збийте його, влийте в каструлю. Через пари хвилин кипіння білок згорнеться. Вимкніть конфорку і процідіть бульйон.
Домашній холодець зі свинячих ніжок, яловичини і курки
Додавання в холодець до основних інгредієнтів курки зробить холодець ніжніше. Раджу брати ніжки, в них багато і колагену і м’яса.
Беремо:
- вода – 3 літри.
- свинячі ноги – 1,2 кг.
- курка-800 гр.
- яловичина-1,5 кг.
- часник-10 зубчиків.
- запашні горошини – 10 шт.
- чорні горошини – 5 шт.
- цибулина, морквина – по 1 шт.
- лаврушка – 6 листочків.
- сіль-за смаком.
Технологія приготування:
- підготуйте м’ясні продукти до варіння, складіть в каструлю, влийте води. Залиште на кілька годин вимочуватися.
- змініть воду, поставте на плиту. Коли бульйон закипить, видаліть всю піну. Натомість покладіть морквину і головку цибулі прямо в лушпинні.
- зменшіть вогонь до мінімуму. Встановіть таймер на 3 години.
- після сигналу таймера посоліть, киньте в каструлю перець горошком, лист лавра, посоліть. Продовжуйте уварювати м’ясо наступні 2 години.
- вийміть ніжки курки і поросяти, шматки яловичини. Бульйон процідіть через подвійну марлю, поверніть на плиту. Бажано тримати його на тихому вогні, щоб він не встиг охолонути, поки ви обробляєте м’ясо.
- відокремте м’ясо від кісток. В ідеальному холодці повинні бути не тільки волокна, але і шматочки м’яса.
- розкладіть м’ясо по формах або контейнерах. Покришите часникові зубчики, розкидайте порівну. Прикрасьте морквою, порізаною кружечками.
- розлийте бульйон, залиште холодець при кімнатній температурі. Поки він не охолоне. Потім переставте в холод. Для повного застигання знадобиться приблизно 5-6 годин.
Холодець зі свинячих ніжок, рульки і яловичини
Оскільки в свинячих ніжках м’яса замало, в холодцях з яловичиною частенько присутній рулька. Це робиться, щоб врівноважити смак різних видів м’яса, від чого холодець тільки виграє. Ми переконалися в цьому, коли варили закуску з рульки з ніжками .
Буде потрібно:
- ніжки – 4 шт.
- рулька – 1 шт.
- яловичина (з кісточкою) – 1,5 кг.
- морквина – 2 шт.
- цибуля – велика головка.
- лавровий лист-4 шт.
- часник-4 часточки.
- гвоздика – 3 бутона.
- чорний перець горошком – за смаком.
- сіль-за смаком.
Як зварити:
- поскоблите ніжки з рулькою, промийте, розрубати на більш дрібні шматки.
- відправте в каструлю, додайте яловичину. Вимочіть протягом декількох годин, поміняйте воду. Поставте варитися.
- дайте закипіти, зменшіть потужність вогню. Приберіть піну. Варіть при тихому активному бурлінні 3 години.
- відправте в бульйон приправи і спеції, зазначені в складі рецепта, посоліть за смаком. Додайте цілі овочі.
- варіть ще рівно годину, потім вийміть м’ясо. Бульйон, що залишився обов’язково процідіть, закрийте кришкою, щоб не охолов.
- розберіть м’ясо, розкладіть пропорційно по формах і формах.
- залийте гарячим бульйоном, залиште остигати спочатку на кухонному столі.
- для повного застигання відправте форми в холодильник. Правильно приготований холодець стане щільним вже через 3-5 годин.
Як варити холодець в мультиварці
Мультиварка-сковороварка зарекомендувала себе, як надійна помічниця господинь. Трохи знань, правильний рецепт, трохи клопоту і незабаром на вашому столі з’явиться прозорий і неймовірно смачний холодець.
Знадобиться:
- свинячі ніжки-парочка.
- яловичина на кістці-500 гр.
- часник-3 зубки.
- морквина, цибулина.
- лаврушка-3 шт.
- перець горошком, сіль – за смаком.
Варимо:
- зачистіть м’ясо, приділивши особливу увагу ніжок. Ретельно промийте, поділіть на шматки, складіть в чашу мультиварки.
- покладіть цілу цибулину, морквину. Киньте перець, лаврушку, посоліть. Налийте воду майже до країв, закрийте кришку.
- встановіть режим “гасіння”. Час варіння-6 годин.
- після сигналу про закінчення варіння вийміть м’ясо. Відокремте дрібні і великі кістки, наріжте шматочками. Частина м’яса розберіть на волокна.
- розкладіть м’ясо по формах. Додайте рубаний в крихту часник.
- залийте форми процідженим бульйоном. Після охолодження переставте на полицю холодильника і наберіться терпіння на 4-6 годин.
Скільки господинь-стільки і варіантів приготування холодної закуски до свята. Перед вами авторський рецепт, в якому, крім свинячої ніжки, додатково використовується яловича голяшка. Смачного, нехай на вашому столі буде тільки найсмачніший холодець!