Холодець зі свинячих ніжок і яловичини-5 домашніх рецептів на святковий стіл

23

зима-пора ситних страв, а новий рік і подальше незабаром різдво – привід постаратися, і приготувати найсмачніший домашній холодець зі свинячих ніжок і яловичини. Твердження не голослівно: холодці, зварені з яловичини і свинини – класика, перевірена часом. Зіпсувати їх неможливо. У ніжках міститься стільки колагену, що ніяких добавок вам не знадобиться – бульйон застигне дуже швидко і без неприємних сюрпризів.

Щоб холодець виглядав апетитно і порадував відмінним смаком, необхідно знати деякі нюанси, з якими я із задоволенням поділюся в ході опису рецептів приготування.

Перевірений роками рецепт приготування смачної холодної закуски. Вийде не дуже жирним, і дуже апетитним. Незважаючи на відсутність желатину, з застиганням проблем не буде.

Візьміть:

  • свинячі ніжки – 1,2 кг.
  • яловичина-1,5 кг.
  • цибулина.
  • морквина.
  • часник-10 зубчиків.
  • сіль-столова ложка.
  • чорний, запашний перець-10-15 горошин.
  • лавровий лист-5-6 шт.
  • вода-3 літри.

Покроковий рецепт:

Ретельно зачистіть ніжки поросяти, старанно помийте. Порубати на кілька частин.

Обполосніть яловичину, закиньте в каструлю з ніжками. Налийте воду, залиште замочуватися на ніч.

Вранці злийте настій, поріжте м’ясо більш дрібними шматками.

Залийте новою порцією води в кількості, зазначеному в складі рецепта.

Поставте на плиту варитися. На повному вогні дочекайтеся закипання, зніміть піну.

Якщо хочете, щоб холодець вийшов прозорим, не ігноруйте три вищевказаних моменту – обов’язково вимочуйте продукт, міняйте воду і знімайте піну.

Зменшіть потужність вогню, закрийте каструлю кришкою. Варіть при тихому кипінні протягом 4 годин.

Киньте цибулину і моркву цілком. Продовжуйте уварювати вміст ще 2 години.

Покладіть в каструлю лавровий лист, горошини перцю, посоліть бульйон (обов’язково спробуйте і підкоригуйте смак). Млоїте під кришкою ще 15 хвилин.

Роздушіть пресом часник. Проваріть ще 2-3 хвилинки. Вимкніть конфорку.

Дістаньте м’ясо. Бульйон, що залишився процідіть.

Розберіть яловичину на волокна і маленькі шматочки.

Виберіть зі свинячих ніжок кісточки. М’ясо зі шкіркою разом поріжте шматочками. З’єднайте з яловичиною і добре перемішайте.

Розподіліть шматочки з волокнами по контейнерах.

Акуратно розлийте бульйон. Прикрасьте на свій розсуд кільцями моркви, часточками варених яєць.

Залиште остигати на столі. Потім закрийте контейнери, поставте холодець в холодильник на застигання. Як правило, холодці встигають застигнути за ніч, а може і швидше.

Приємного апетиту!

Любителям особливо прозорого холодцю знадобиться яєчний білок. В кінці варіння, коли дістанете м’ясо, візьміть 1 білок на 2 літри бульйону, збийте його, влийте в каструлю. Через пари хвилин кипіння білок згорнеться. Вимкніть конфорку і процідіть бульйон.

Домашній холодець зі свинячих ніжок, яловичини і курки

Додавання в холодець до основних інгредієнтів курки зробить холодець ніжніше. Раджу брати ніжки, в них багато і колагену і м’яса.

Беремо:

  • вода – 3 літри.
  • свинячі ноги – 1,2 кг.
  • курка-800 гр.
  • яловичина-1,5 кг.
  • часник-10 зубчиків.
  • запашні горошини – 10 шт.
  • чорні горошини – 5 шт.
  • цибулина, морквина – по 1 шт.
  • лаврушка – 6 листочків.
  • сіль-за смаком.

Технологія приготування:

  1. підготуйте м’ясні продукти до варіння, складіть в каструлю, влийте води. Залиште на кілька годин вимочуватися.
  2. змініть воду, поставте на плиту. Коли бульйон закипить, видаліть всю піну. Натомість покладіть морквину і головку цибулі прямо в лушпинні.
  3. зменшіть вогонь до мінімуму. Встановіть таймер на 3 години.
  4. після сигналу таймера посоліть, киньте в каструлю перець горошком, лист лавра, посоліть. Продовжуйте уварювати м’ясо наступні 2 години.
  5. вийміть ніжки курки і поросяти, шматки яловичини. Бульйон процідіть через подвійну марлю, поверніть на плиту. Бажано тримати його на тихому вогні, щоб він не встиг охолонути, поки ви обробляєте м’ясо.
  6. відокремте м’ясо від кісток. В ідеальному холодці повинні бути не тільки волокна, але і шматочки м’яса.
  7. розкладіть м’ясо по формах або контейнерах. Покришите часникові зубчики, розкидайте порівну. Прикрасьте морквою, порізаною кружечками.
  8. розлийте бульйон, залиште холодець при кімнатній температурі. Поки він не охолоне. Потім переставте в холод. Для повного застигання знадобиться приблизно 5-6 годин.

Холодець зі свинячих ніжок, рульки і яловичини

Оскільки в свинячих ніжках м’яса замало, в холодцях з яловичиною частенько присутній рулька. Це робиться, щоб врівноважити смак різних видів м’яса, від чого холодець тільки виграє. Ми переконалися в цьому, коли варили закуску з рульки з ніжками .

Буде потрібно:

  • ніжки – 4 шт.
  • рулька – 1 шт.
  • яловичина (з кісточкою) – 1,5 кг.
  • морквина – 2 шт.
  • цибуля – велика головка.
  • лавровий лист-4 шт.
  • часник-4 часточки.
  • гвоздика – 3 бутона.
  • чорний перець горошком – за смаком.
  • сіль-за смаком.

Як зварити:

  1. поскоблите ніжки з рулькою, промийте, розрубати на більш дрібні шматки.
  2. відправте в каструлю, додайте яловичину. Вимочіть протягом декількох годин, поміняйте воду. Поставте варитися.
  3. дайте закипіти, зменшіть потужність вогню. Приберіть піну. Варіть при тихому активному бурлінні 3 години.
  4. відправте в бульйон приправи і спеції, зазначені в складі рецепта, посоліть за смаком. Додайте цілі овочі.
  5. варіть ще рівно годину, потім вийміть м’ясо. Бульйон, що залишився обов’язково процідіть, закрийте кришкою, щоб не охолов.
  6. розберіть м’ясо, розкладіть пропорційно по формах і формах.
  7. залийте гарячим бульйоном, залиште остигати спочатку на кухонному столі.
  8. для повного застигання відправте форми в холодильник. Правильно приготований холодець стане щільним вже через 3-5 годин.

Як варити холодець в мультиварці

Мультиварка-сковороварка зарекомендувала себе, як надійна помічниця господинь. Трохи знань, правильний рецепт, трохи клопоту і незабаром на вашому столі з’явиться прозорий і неймовірно смачний холодець.

Знадобиться:

  • свинячі ніжки-парочка.
  • яловичина на кістці-500 гр.
  • часник-3 зубки.
  • морквина, цибулина.
  • лаврушка-3 шт.
  • перець горошком, сіль – за смаком.

Варимо:

  1. зачистіть м’ясо, приділивши особливу увагу ніжок. Ретельно промийте, поділіть на шматки, складіть в чашу мультиварки.
  2. покладіть цілу цибулину, морквину. Киньте перець, лаврушку, посоліть. Налийте воду майже до країв, закрийте кришку.
  3. встановіть режим “гасіння”. Час варіння-6 годин.
  4. після сигналу про закінчення варіння вийміть м’ясо. Відокремте дрібні і великі кістки, наріжте шматочками. Частина м’яса розберіть на волокна.
  5. розкладіть м’ясо по формах. Додайте рубаний в крихту часник.
  6. залийте форми процідженим бульйоном. Після охолодження переставте на полицю холодильника і наберіться терпіння на 4-6 годин.

Скільки господинь-стільки і варіантів приготування холодної закуски до свята. Перед вами авторський рецепт, в якому, крім свинячої ніжки, додатково використовується яловича голяшка. Смачного, нехай на вашому столі буде тільки найсмачніший холодець!