Манні биточки як в дитячому садку-7 рецептів з манної каші

30

багато спогади з дитинства чомусь пов’язані у нас з їжею. Часом несподівано спливають в пам’яті страви, які тоді навіть не були улюбленими. Наприклад, манні биточки, але приготувати їх хочеться саме так, як в дитячому саду. Або манний пудинг 8>–>- пам’ятаєте, яким смачним він був? плоскі підсмажені котлетки подавали з киселем, згущеним молоком, солодким сметанним соусом.

А секрет був у чудовій рум’яній скоринці в поєднанні з ніжною манкою всередині! щоб скоринка була щільніше і підсмажити, котлетки панірують в сухарній крихті або борошні. І ще один нюанс ви повинні міцно-міцно засвоїти: для приготування биточків варіть дуже густу кашу, щоб ложка стояла. Тоді вони не розпливуться при обсмажуванні на сковороді або запіканні в духовці. Про інші тонкощі розповім в рецептах.

Почнемо з класики, яка і навіває ностальгічні спогади.

Візьміть:

  • молоко-0,5 літра.
  • манка – ½ склянки.
  • яйце.
  • цукровий пісок – 3 столові ложки.
  • борошно, або панірувальні сухарі – 2-3 ложки.
  • сіль-щіпка.
  • ванілін – за бажанням) – щіпка.
  • соняшникова олія для смаження.

покроковий рецепт:

Налийте в каструлю молоко, поставте на плиту, доведіть до закипання.

Посоліть, киньте дрібку солі, ванільний цукор, якщо вирішите його використовувати. Засипте звичайні цукровий пісок. Гарненько розмішайте, щоб кристали розчинилися.

Почніть засипати манну крупу. Додавайте тонкою цівкою, одночасно інтенсивно розмішуючи молоко в каструлі. Це допоможе уникнути грудочок в каші.

Не припиняючи активно помішувати вміст, варіть кашу протягом 5-7 хвилин. За цей час вона стане дуже густою, якраз такою, що нам необхідно.

Ви зрозумієте, що пора вимикати конфорку, коли каша, стане густою настільки, що перестане спадати з ложки. Залиште остигати.

Дочекайтеся, коли температура маси досягне приблизно 60 о с.потім вбийте яйце, розмішайте і викладіть на тарілку.

Поруч з тарілкою поставте миску з водою, в ній ми будемо змочувати долоньки. Розсипте на стільниці панірувальні сухарі.

Змочіть руки, з отриманого тесту сформуйте колобки одного розміру. Їх діаметр і вага залежить від ваших уподобань.

Запаніруйте кульки сухарями.

Надайте колобкам форму биточків. Для цього, не прибираючи їх з панірування, трохи притисніть кульку, і зробіть округлу форму.

Щоб поверхня вийшла рівною, допомагайте собі лопаткою.

Нальоті на сковорідку масло (сильно не економте, але фритюр робити не треба). Розігрійте його. Викладіть напівфабрикати биточків.

Смажте на середньому вогні. Спочатку нижню сторону, поки вона не стане рум’яною.

Після переверніть, продовжуйте готувати, поки не з’явиться чудова золотиста скоринка. Враховуйте, що друга сторона смажиться швидше.

І ще один момент потрібно знати. Не варто засмажувати занадто сильно, оскільки вже коли ви дістанете биточки з сковороди, через високу температуру процес продовжиться ще з хвилину, і манники стануть підсмажити. Якщо вважаєте калорії, пропоную спочатку викласти готові вироби на паперову серветку. Коли зайве масло вбереться, перекладіть на тарілку.

Биточки не обов’язково повинні бути солодкими, десертними. Тримайте цікавий варіант з сиром.

Беремо:

  • манка – 125 гр.
  • твердий сир – 50 гр.
  • овочевий бульйон – 250 мл. (допустима заміна бульйонним кубиком).
  • яйце.
  • паприка – ½ чайної ложки.
  • сіль, мелений перець.
  • рослинна олія-1-2 ложки.

Приготування:

  1. зваріть овочевий бульйон, або розведіть окропом бульйонний кубик.
  2. безперервно помішуючи, засипте манну крупу. Продовжуйте активно помішувати, поки бульйон не закипить.
  3. зменшіть потужність вогню до мінімуму, варіть кашу 2 хвилинки. Потім вимкніть конфорку, охолодіть вміст.
  4. коли манка трохи охолоне, введіть в неї яйце.
  5. натріть сир в дрібну крихту, додайте в каструлю. Заправте спеціями, паприкою. Старанно перемішайте.
  6. розкачайте отримане тестів товсту ковбаску (співмірну з діаметром майбутніх манних биточків). Помістіть в холодильник хвилин на 10.
  7. розділіть ковбасу на 12 частин. Сформуйте круглі плоскі котлетки.
  8. хлюпніть на сковорідку масло, гарненько прогрійте його. Викладіть заготовки.
  9. смажте з обох сторін, поки не з’явиться красива рум’яна скоринка.

Пісні манні биточки без яєць на воді

Для дотримання посту, правильного харчування і зниження ваги, можна використовувати рецепт пісних биточків. Щоб десерт став смачніше і ароматні, додавайте корицю або ванілін. За бажанням, дозволяється ввести в тісто порізану курагу, чорнослив-биточки стануть солодше.

Буде потрібно:

  • манна крупа-200 гр.
  • вода-2 склянки.
  • цукор-2-3 великі ложки.
  • панірувальні сухарі або борошно.
  • соняшникова олія.

Технологічна карта:

  1. залийте в каструлю воду. Закип’ятіть, засипте в вируючу воду крупу. Щоб не утворювалися грудочки, засинайте цівкою, одночасно швидко помішуючи.
  2. зменшіть вогонь, дайте каші проваритися, поки вона не стане дуже густий (при помішуванні ложка провертається насилу).
  3. коли маса охолоне, зліпите округлі котлетки. Не забувайте змочувати руки і лопатку холодною водою, щоб тісто не липло до долоньок.
  4. обваляйте заготовки будь паніруванням.
  5. посмажте биточки в розігрітій олії до рум’яної скоринки.

Як зварити кисіль для биточків

Якщо плануйте подавати блюдо з киселем, як в дитячому саду, використовуйте найпростіший рецепт киселю зі свіжих або заморожених ягід з крохмалем.

Буде потрібно:

  • ягоди (свіжі, заморожені) – 250-300 гр.
  • вода-1літр.
  • крохмаль – кукурудзяний, картопляний) – 2 столові ложки.
  • цукор-50 гр.

Як зварити кисіль:

  1. залийте в каструлю приблизно 700-800 мл.води, закип’ятіть.
  2. завантажте ягоди, киньте цукровий пісок. Варіть на тихому вогні 10-15 хвилин, накривши каструлю кришкою. Заморожені ягоди не розморожуйте.
  3. якщо не любите ягоди в киселі, то трохи остудіть і процідіть напій.
  4. у воді, що залишилася розбовтайте необхідну кількість киселю.
  5. залийте крохмаль, одночасно інтенсивно помішуючи компот в каструлі.
  6. дочекайтеся закипання киселю. Проваріть кілька хвилин, щоб він досить загус (ступінь густоти визначте самі).

Манні биточки з сиром

Ще один чудовий варіант приготування манників з сиром всередині.

Буде потрібно:

  • манна крупа-250 гр.
  • яйця-2 шт.
  • сир-200-300 гр.
  • вода-літр.
  • борошно-2-3 ложки.
  • цукор, сіль – за смаком.
  • рослинна олія для смаження.

Приготування:

  1. зваріть густу манну кашу, засипавши в окріп крупу. Відразу додайте сіль з цукром, спробуйте, відрегулюйте смак на свій розсуд.
  2. дайте каші трохи охолонути, додайте одне яйце. Добре перемішайте тісто.
  3. покладіть на долоню ложку манної маси, зробіть корж.
  4. покладіть в центр маленьку ложечку сиру (для смаку раджу додати в нього цукор). З’єднайте краю коржа, потім надайте форму биточка.
  5. збийте в окремій посудині друге яйце, умочіть заготовку котлетки.
  6. викладіть в розпечене масло, обсмажте з обох сторін до готовності і красивою скоринки.

Як приготувати биточки в духовці

Запікання в духовці знизить калорійність страви. Для цього можна взяти будь-який із запропонованих тут рецептів, або приготувати десерт з ягодами, до примру, з вишнею або родзинками. Орієнтовна калорійність на 100 гр. Биточків – 200 ккал.

Склад:

  • манна крупа-6 столових ложок.
  • молоко – 600 мл.
  • яйце.
  • цукровий пісок – 60 гр.
  • ванільний цукор-щіпка.
  • сіль-за смаком.
  • вишня, сушена або заморожена – родзинки) – 2 ложки.
  • соняшникова олія.
  • кокосова стружка для панірування.

Спосіб приготування:

  1. з молока, манки, солі і цукру зваріть густу кашу, дайте охолонути.
  2. додайте яйце, ягідки вишні або родзинки, ванільні кристали. Знову гарненько перемішайте масу.
  3. зліпіть з тіста напівфабрикати битків. Запаніруйте сирною стружкою.
  4. підстеліть на деко пекарський папір, змастіть маслом. Викладіть заготовки.
  5. запікайте блюдо до приємної рум’яності при температурі в духовці 180 о с.час приготування залежить від величини биточків.

Рецепт взято зРадянської книги про смачне і здорове харчування. Блюдо вийде дуже схожим на дитсадівські манні биточки. Приємного апетиту, нехай на вашому столі будуть тільки найсмачніші десерти родом з дитинства.

попередня статтяПитання дітей і як на них відповідати
наступна статтяЗнайшли кохання: 33-річна ріанна і a$ap rocky чекають первістка