Французький цибульний суп-10 класичних рецептів приготування

37

знаменитий французький цибульний суп лаконічний в складі інгредієнтів, і досить простий у виконанні. У французів є кілька версій його походження. Більш правдоподібною є твердження, що в старі часи супом підкріплювалися бідняки, оскільки цибуля була одним з найдешевших, а значить доступних овочів. Відома красива легенда, яка говорить, що автором супу з великої кількості цибулі став король франції людовик xv. Одного разу вночі, перебуваючи в мисливському будиночку, він захотів їсти, але нічого, крім цибулі, масла і шампанського, не знайшов.

Як би там не було, але це блюдо – наочне підтвердження того, що з найпростіших продуктів запросто можна приготувати шедевр світового рівня. Головне знати, як взятися за справу, знайти пару годин часу і набратися терпіння.

Класичний варіант страви по-паризькому готується дуже просто, з мінімуму продуктів.

Необхідно:

  • ріпчаста цибуля-1 кг.
  • твердий сир-100 гр.
  • курячий бульйон-1 літр.
  • вершкове масло – 60 гр.
  • білий хліб – 2 скибки.

Готуємо:

  1. наріжте цибулеві головки тонкими півкільцями.
  2. розпустіть вершкове масло в каструлі з товстим дном. Надішліть туди цибулю.
  3. обсмажте овоч, спочатку на повному вогні, потім, коли з’явиться золотистий колір, зменшіть потужність. Смажте ще 20-30 хвилин, постійно перемішуючи вміст.
  4. додайте трохи бульйону, почекайте, поки він майже випарується. Влийте нову порцію і знову млоїте суп на малому вогні. Консистенцію страви визначте самі. Можна гущі, або з великою кількістю бульйону.
  5. посоліть, відрегулюйте цибульний суп на сіль.
  6. зробіть грінки, підсушивши скибки хліба в духовці або на сковороді.
  7. налийте в жароміцний посуд, зверху накрийте грінкою, щедро посипаною тертим сиром.
  8. поставте в духовку, розігріту на максимальну температуру, потримайте 2-3 хвилинки. Як тільки сир розплавиться і підрум’яниться, діставайте.

Візьміть:

  • цибуля, ріпчаста – 1 кг.
  • овочевий бульйон-1 літр.
  • вершкове масло-2 великі ложки.
  • соняшникова олія-2 великі ложки.
  • хліб-2 скибочки.
  • сир, напівтвердий-75 гр.
  • біле сухе вино – 200 мл
  • коньяк – 50 мл
  • борошно – велика ложка.
  • чебрець, розмарин – по 2 гілочки.
  • лаврушка-2 листа.
  • сіль-за смаком.

Покроковий рецепт:

Наріжте головки цибулі півкільцями.

Розпустіть в сотейнику шматочок вершкового масла. Підлийте рослинне масло, перемішуйте, поки вони не з’єднаються.

Викладіть цибульну нарізку, кілька разів добре перемішайте.

Гасіть на малому вогні протягом 30 хвилин. Кришкою не прикривайте.

Потріть сир на дрібній тертці.

Влийте біле вино, розмішайте. Прогрівайте 2-3 хвилинки.

Засипте ложку борошна, перемішуйте близько хвилини.

Влийте бульйон.

Покладіть в каструлю гілочки розмарину і чебрецю. Раджу з зв’язати, щоб було зручніше потім витягувати. Посоліть суп, поперчіть.

Прикрийте каструльку кришкою, варіть при тихому кипінні 20 хвилин.

В кінці влийте необхідну кількість коньяку. Дістаньте і видаліть зв’язку з травами.

Обсмажте скибочки хліба. Натріть їх часником.

Налийте цибульний суп порційно, в жаростійкі тарілки. Накрийте хлібом. Постарайтеся повністю накрити зверху, без просвітів.

Насипте сир.

Надішліть суп в духовку, розігріту до максимальної температури на 2-3 хвилинки, щоб з’явилася апетитна скоринка.

Французький цибульний суп з сиром

Беремо:

  • цибуля-500-600 гр.
  • вершкове масло-30 гр.
  • оливкова олія – 2 столові ложки.
  • сир грюйер або емменталь – 70 гр.
  • багет.
  • борошно-1-1, 5 чайні ложки.
  • бульйон-літр.
  • діжонська гірчиця-чайна ложка.
  • часник-зубчик.
  • чебрець-гілочка.
  • перець, сіль – за смаком.

Як зварити:

  1. наріжте очищені цибулини півкільцями.
  2. прогрійте на сковороді оливкове і вершкове масло. Викладіть колечка, обсмажте, безперервно помішуючи вміст протягом 30 хвилин. Почніть обсмажувати на великому вогні, потім, поступово почніть знижувати потужність до середніх показників.
  3. засипте борошно, продовжуйте готувати ще 5 хвилин. Киньте гілочку чебрецю.
  4. заздалегідь зваріть овочевий або курячий бульйон. Перекладіть в каструлю з ним обсмажені овочі. Покладіть зернову гірчицю. Варіть на тихому вогні ще 10 хвилин. Вимкніть конфорку.
  5. також, напередодні, підготуйте грінки. Для цього підрум’яньте хліб в тостері, потім натріть часником і посипте тертим сиром. Або помістіть в духовку на 3-4 хвилинки.
  6. розлийте готовий суп в горщики, в центр покладіть грінку з сиром. Поставте суп на пару хвилин в духовку, щоб утворилася чудова сирна скоринка.

Цибульний суп по-французьки з сиром і грінками

Простий повсякденний варіант на швидку руку, з продуктів, які знайдуться в кожному будинку. Але не менш смачний, ніж класичний суп.

Необхідно:

  • цибуля-500 гр.
  • цукровий пісок-велика ложка.
  • сир – 100 гр.
  • вершкове масло-50 гр.
  • борошно-велика ложка.
  • м’ясний або курячий бульйон – 1,5 літра.
  • багет.
  • чорний перець, сіль-за смаком.

Приготування:

  1. заздалегідь зробіть грінки, використовуючи духовку або тостер.
  2. наріжте півкільцями цибулю. Надішліть обсмажуватися в каструлю з товстим денцем, попередньо розтопивши в ній шматок вершкового масла.
  3. обсмажуйте на середньому вогні, часто помішуючи, щоб цибуля стала м’якою і злегка засмажилася. В кінці поперчіть і посоліть.
  4. посипте цибулю борошном і цукром. Готуйте ще 10 хвилин, не забуваючи помішувати.
  5. додайте гарячий бульйон, дочекайтеся закипання. Варіть суп на повільному вогні протягом 30-40 хвилин.
  6. налийте суп у вогнетривкі тарілки, накрийте зверху грінкою. Посипте сир, натертим на тертці з дрібними осередками.
  7. поставте тарілки в духовку. Запікайте, поки не утвориться красива сирна скоринка.

Як приготувати цибульний суп в горщиках з коньяком (відео)

Незвичайна технологія приготування знаменитого першого блюда. Подається порційно, рецепт стане в нагоді, якщо ви хочете прийняти гостей по першому розряду або має бути урочистий сімейний обід.

Французький цибульний суп-пюре “вішісуаз”

Нереально смачний суп-пюре з лука. Традиційно готується з цибулі-порею, хоча не буде великою помилкою використовувати інші сорти. Вішісуаз можна подавати не тільки гарячим, але і холодним, в спеку. Для літнього варіанту вершкове масло не кладеться.

Буде потрібно:

  • цибуля – порей (біла частина) – 150-200 гр.
  • картопля-500 гр.
  • часник-4 часточки.
  • вершки 10-22% — 80 мл
  • курячий бульйон – літр.
  • вершкове масло-35 гр.
  • оливкова олія – 1-2 ложки.
  • сіль-за смаком.
  • лавровий лист-2 шт.

Для подачі:

  • чіабата, часник.

Як приготувати:

  1. наріжте цибулю кільцями середньої товщини. Очистіть картоплю, поріжте середніми кубиками.
  2. розігрійте в каструлі суміш вершкового і оливкового масла. Порубати часник пластинами, відправте обсмажуватися буквально на 30 секунд.
  3. додайте порей. Готуйте, помішуючи, 5 хвилин. З’явиться багато соку від цибулі.
  4. викладіть картопляну нарізку. Відразу влийте гарячий бульйон. Коли бульйон закипить, киньте листя лаврушки, посоліть. Накрийте каструлю кришкою. Варіть суп 20 хвилин.
  5. пробийте масу блендером, перетворивши в пюре.
  6. влийте вершки, розмішайте. Прогрівайте блюдо ще пару хвилин, потім вимкніть плиту.
  7. запропонуйте до супу-пюре часникові грінки, сухарики, зелень, яйце-пашот.

Цибулевий суп-рецепт для схуднення

Легке дієтичне перша страва, не тільки принесе задоволення своїм неповторним смаком, але і дозволить знизити вагу. Відомо кілька версій цибулевого супу, що дозволяє знизити вагу, пропоную найбільш популярну.

Інгредієнти:

  • ріпчаста цибуля-2 шт.
  • болгарський перець-50 гр.
  • помідор.
  • морквина – ½ шт.
  • білокачанна капуста – 150 гр.
  • стебло селери – 1 шт.
  • вода – 0,5 літра.

Приготування:

  1. наріжте капусту, складіть в каструлю.
  2. покришите цибулю з морквою, відправте слідом.
  3. виріжте з солодкого перцю насіннєву коробку. М’якоть подрібніть кубиками. Аналогічно поріжте помідори.
  4. порубати стебло і зелень селери. Надішліть підготовлені овочі в каструлю.
  5. залийтеВодою, поставте варитися. Варіть до готовності всіх овочів – вони повинні стати м’якими. Дозволяється трохи підсолити.

Голландський рецепт супу

У сусідніх з францією нідерландах свій оригінальний рецепт цибулевого задоволення з родзинкою у вигляді томатного соусу, який робить смак страви зовсім іншим.

Склад:

  • цибуля – 6 шт.
  • борошно – 3 столові ложки.
  • бульйон – 0,9 літра.
  • біле вино – 100 мл
  • томатний соус – за смаком.
  • оливкова олія – ½ столової ложки.
  • вершкове масло-столова ложка.
  • сіль, мелений перець.
  • сир – 100 гр.
  • батон.

Як приготувати:

  1. розтопіть в каструлі вершкове масло, підлийте оливкову. Прогрійте разом. Додайте порізану півкільцями цибулю.
  2. заправте перцем, смажте до приємного золотистого кольору, не забуваючи часто помішувати.
  3. посипте овочі борошном, прожарьте ще пару хвилин. Влийте невелику кількість бульйону. Помішуйте, поки суміш не загусне.
  4. продовжуйте підливати потроху, в процесі додавши біле вино. В результаті рідина повинна вбратися майже повністю.
  5. посоліть, відправте в каструлю томатний соус. Кладіть потроху, пробуючи і додаючи за смаком.
  6. розподіліть готовий суп по жароміцних ємностей. Зверху покладіть по шматочку батона, підсушеного в тостері.
  7. посипте грінку тертим сиром. Поставте горщики в духову шафу. Готуйте, поки на поверхні не з’явиться сирна скоринка. Замість духовки можна використовувати мікрохвильовку.

З беконом, бринзою і картоплею

Ситний, пікантний і надзвичайно смачний суп порадує навіть самих вибагливих капризуль.

Беремо:

  • лук-4 головки.
  • бекон-80 гр.
  • бринза – 200 гр.
  • картопля-6 бульб.
  • овочевий бульйон-літр.
  • вершкове масло-велика ложка.
  • чебрець, шавлія, чебрець – по маленькій ложці.
  • сіль, чорний перець.

Приготування:

  1. дрібно покришите цибулю, обсмажте на сковороді на вершковому маслі.
  2. коли колечка зарум’яняться, покладіть порізаний шматочками бекон. Посипте шавлією, перемішайте. Смажте, поки шматочки бекону не почнуть похрускувати. Поки відставте.
  3. поріжте кубиками бульби картоплі, відправте в каструлю.
  4. залийте бульйоном, варіть до м’якості картоплі.
  5. подрібніть в пюре, використовуючи блендер або толкушку. В процесі підливайте бульйон, поки не досягнете бажаної консистенції страви.
  6. посоліть, поперчіть суп. Розлийте по тарілках. У кожну тарілку додайте обсмажені цибулю з беконом.
  7. дрібно потріть бринзу, посипте суп і подавайте на стіл.

Завжди цікаво, як готують улюблені страви відомі кулінари. Ілля лазерсон в деталях показує етапи приготування цибулевого супу. Смачного, нехай на вашому столі будуть тільки найсмачніші перші страви, родом з франції.