Чевапчичи

38

чевапчичи або чевапы (cevapi) – смажені на грилі ковбаски з фаршу, особливий вид балканських кебабів. готуються з суміші яловичини і баранини, свинина використовується рідко. Основні спеції-сіль, чорний перець і паприка, іноді додається гострий свіжий або сухий перець, а також ароматні трави. Блюдо вкрай просте і дуже популярне. Мабуть, це перше, що варто пробувати, приїхавши в країну на балканах.

Варто використовувати досить жирне м’ясо, інакше доведеться додавати в фарш яловичий жир. Дуже добре підходить яловича і бараняча лопатка або тазостегнова частина. У деяких видах кебабів використовується суміш з телятиною і ягнятиною, або, що не рідкість, тільки один вид м’яса.

Для фаршу треба перемолоти м’ясо м’ясорубкою. У старих варіантах рецептів м’ясо взагалі нарізали ножем, а в сучасних вважають за краще «тонкий» фарш. Часто після подрібнення м’ясо додатково перемелюється блендером. Після додавання спецій, цибулі, часнику, фарш ретельно вимішується і в нього додається вода – часто содова з невисокою мінералізацією. Фарш вбирає воду і досить довго дозріває на холоді. Після цього формуються ковбаски і смажаться на грилі.