Джерело: [email protected]_official
Як зміцнити і підтримувати імунітет дитини на кожному етапі його розвитку? ми підкажемо!
Перший період
Перший місяць життя — це перший етап. Антитіла, передані дитині мамою ще через плаценту, — хороший захист, але і вона може бути недостатньою. Запас її міцності збільшать біологічно активні речовини імунітету, що надходять з материнським молочком. Власні речовини захисту у дитини виробляються пізніше. А йому вже зараз треба протистояти агресії мікроскопічних мешканців зовнішнього світу.
Навіть в рідних стінах дитині може загрожувати мікрофлора членів сім’ї. На адаптацію до неї піде місяць. На щастя, вже на 5-7 — й день в крові юного новосела різко зростає число власних захисників-лімфоцитів. Але якщо до “своїх” домашніх мікробів, грибів і вірусів приєднуються «прийшлі» — від відвідувачів, захист може і не впоратися.
- членам сім’ї бажано ще до приїзду новонародженого обстежитися і при необхідності пролікуватися. Буває, що при обстеженні в носоглотці або кишечнику дорослого виявляють (висівають) небезпечного для малюка збудника захворювання.
- налагодити грудне вигодовування з перших хвилин або годин появи крихти на світ. У перші кілька діб після народження малюка в молочних залозах мами виробляється молозиво, яке найбільш багате імуноглобулінами, тобто антитілами проти мікробів і вірусів.
- обмежити контакти немовляти зі сторонніми людьми, особливо якщо це діти, які відвідують садок або школу. Вчені стверджують, що міфи про «пристріт» і «псування» пов’язані з реальними життєвими спостереженнями. Нагрянули знайомі “подивитися на дитинку” – глядь, а у нього незабаром вже лихоманка, нежить, кашель. Звичайно, винен тут не пристріт, а банальна передача інфекції, перед якою організм крихти ще безсилий.
Джерело: [email protected]
Другий період
Другий період ослаблення захисних сил дитини припадає на 3-6-й місяці життя. До цього часу малюк втрачає імунітет, отриманий від матері, а власні імуноглобуліни виробляються в недостатній кількості. Цей віковий період вважається досить вразливим щодо гострих респіраторно-вірусних захворювань, грипу, а також кору і вітрянки.
Ці дитячі інфекції нерідко протікають без типових симптомів, залишаються нерозпізнаними і не залишають стійкого імунітету до перенесених хвороб. Ще недавно педіатри рекомендували знайомити дитину з кашкою і пюре в 3-4 місяці, а поїти соками ще раніше.
Тепер вважається, що це могло б навіть нашкодити малюкові. І все ж нерідко трепетні мами, даремно турбуючись, що дитина занадто «худенький», намагаються швидше підгодувати його овочевими пюре або кашками. Але ж грудне молочко по калорійності навіть перевершує овочеві пюре. Каші, правда, ситніше.
Але з початком будь-якого прикорму змінюється мікрофлора кишечника. Мікроорганізми, які при грудному вигодовуванні живуть в нижніх відділах кишечника, перебираються вище, де їм бути ще рано. Це призводить до дисбактеріозу.
Не цілком зрілі травні ферменти крихти ще не можуть впоратися з передчасним прикормом, і виникає ризик кишкових розладів і порушень засвоєння поживних речовин. Це збиває всю систему імунного захисту дитячого організму.
Важливі правила:
- якщо у вас зменшилася кількість молочка, не поспішайте переходити на суміші. Зверніться за допомогою до педіатрів, при можливості-в центри грудного вигодовування. Материнське молоко вбереже малюка не тільки від можливих інфекцій, але і від харчової алергії, яка найчастіше розвивається саме в ці місяці.
- не поспішайте без достатніх підстав занадто рано вводити прикорм. Найкраще починати прикорм з 6-місячного віку і вже ні в якому разі не раніше 4 місяців. Якщо вводити густу їжу передчасно, підвищується ризик розвитку алергічних захворювань. Кишечник дитини в цьому віці ще не здатний відсівати великі молекули білків, що викликають подібні реакції. А незріла імунна система може давати збій.
Третій період
Наступний період ризику підхопити інфекцію припадає на другий рік життя. Саме діти від року до двох найчастіше відвідують педіатра. У цьому віці розширюються контакти із зовнішнім світом, особливо з іншими дітьми.
Матусь можна зрозуміти: після року «самітництва» їм хочеться поспілкуватися з друзями, побувати на виставках, в магазинах. А малюка залишити ні з ким, ось і подорожують удвох. Звідси-ризик повторюваних вірусних і бактеріальних інфекцій.
Мамине молочко не втрачає свого значення, тому педіатри рекомендують годувати дітей грудьми якомога довше, бажано до трьох років. Але частка його в харчовому раціоні знижується. Малюкові на другому році життя потрібно здорове і різноманітне харчування. Кажуть:»людина є те, що він їсть”. Але причому тут імунітет?
Одна з головних причин низького рівня імунітету — неповноцінне харчування. Якщо дитина отримує всі необхідні речовини для життєзабезпечення організму, для росту і розвитку, його органи і системи будуть працювати оптимально і злагоджено. Цей стан і є здоров’я, воно означає, що імунітет дитини досить надійний.
Перш за все дитячий організм потребує білках, адже всі речовини імунної системи являють собою саме білкові тіла. Значить, для їх «побудови» необхідно включати в харчовий раціон білкові продукти, причому білки їжі повинні містити повний набір потрібних амінокислот. Це, перш за все, м’ясо, сир, яйця і риба.
- не поспішайте відвідувати з дитиною людні місця: зоопарк, дельфінарій, виставки, кафе. Дитині це ще не потрібно. Його уява вражає і сусідський кошеня. Строкатий килим осіннього листя жвавіше, ніж на полотнах майстрів, а візерунчастий іній на гілках виблискує яскравіше, ніж будь-які діаманти. Для малюка все знову, милуйтеся разом природними красотами. При такому підході до естетичного виховання немає ризику отримати інфекцію.
- не форсуйте введення прикормів, рідко замінюючи новою їжею хоча б одне годування груддю. Не вводьте багато нових або змішаних страв, не давайте дитині пробувати невідповідні за віком страви: пожувати сосиску, посмоктати солоний огірочок, полизати морозиво…
- не захоплюйтеся готовими до вживання продуктами промислового виробництва. Всі ці консервовані пюре і соки, «швидкі» каші розраховані тільки на випадки гострої нестачі часу у мами.
- не запізнитеся з залученням дитини до більш щільної їжі. Вчасно запропонуйте дитині парові рубані страви з м’яса і риби, відварені або тушковані овочі, пудинги, а також сирі овочі і фрукти (авокадо, очищене м’яке яблуко, груша, банан…).
- навіть якщо дитина тимчасово відмовляється від здорових страв, не замінюйте їх невідповідними за віком готовими виробами. Удосконалюйтеся в дитячій кулінарії!
Джерело: [email protected]_from_krasnodar
Від чотирьох до шести
У ці роки дитина зазвичай потрапляє в дитячий колектив: дитячий сад, міні-ліцей або школу-садок. При цьому неминуче зіткнення зі світом нових, ще незнайомих йому мікроорганізмів і потенційних алергенів. Виникає ризик розвитку хронічного тонзиліту, збільшення аденоїдів, алергічних реакцій. І вже тим більше не забаряться піти в наступ на нозахворювання.
Тільки в 6 років імунний захист зміцніє настільки, щоб ефективно захищати малюка від простудних захворювань і дитячих інфекцій.
Перед входженням в дитячий колектив зміцнення імунітету особливо актуально. Головна увага-харчуванню.
Перегородимо шлях інфекції
Вхідні ворота для збудників грві — це слизові оболонки носоглотки, гортані і трахеї. Як захистити ці ворота? допоможуть вітаміни.
Вплив вітаміну с на імунітет до простудних захворювань таке велике, що його вводять до складу багатьох лікарських засобів для профілактики і лікування грипу та грві. Цей диво-вітамін знижує силу впливу різних алергенів.
Найпопулярніші джерела вітаміну с — шипшина і чорна смородина, але не менш важливі обліпиха, ківі, солодкий перець і цитрусові. Великим вмістом аскорбінової кислоти відрізняються також червона плодова горобина, кольорова капуста, зелені овочі та овочі з листям. Листові овочі містять ще й мікроелемент селен, теж благотворно впливає на імунітет.
Джерело: shutterstock
- сам вітамін с в організмі теж потребує захисту, оскільки для нього згубні процеси окислення. На виручку приходить вітамінА і бетакаротин. Вітамін а зміцнює ще й клітини слизових оболонок, не допускаючи проникнення в них збудників грві.
- джерела вітаміну а і бета-каротину-печінка, яйця, вершкове масло, морква, овочі і ягоди червоного, жовтого і зеленого кольору.
- вітамін а краще “працює” за підтримки вітаміну е.
- кращі джерела вітаміну е — зав’язь пшениці, нерафіновані рослинні олії (особливо соняшникова, соєва і бавовняна), брюссельська капуста, листова зелень, цільні злаки і яйця.
- стимулююче впливає на імунітет пангамовая кислота (вітамін в15). Її натуральні джерела-пивні дріжджі, гарбузове і кунжутне насіння, цілісний коричневий рис, незбиране зерно.
Візьміть за правило щодня в строго встановлений час готувати дитині оздоровчий вітамінно-мінеральний коктейль:
- візьміть 1 стіл. Ложку ягід обліпихи, 1/3 банана, 1 стіл. Ложку полуниці, 1/2 ківі, 2 чайні ложки аптечного сиропу шипшини, йогурт або 5%-ві вершки для заповнення блендера.
- суміш збийте і перелийте в келих.
Підвищенню імунітету сприяють кисломолочні продукти на основі бактерій, благотворно впливають на імунні утворення слизової кишечника. Це натуральний йогурт, ацидофілін, біфі-кисле молоко.
Burda media
- зміцнює імунітет також комплекс жирних кислот омега-3, який міститься в жирних сортах риби (скумбрія, тунець, сайра, сьомга, палтус), а також в лляному і рапсовому маслі.
Цілющими жирними кислотами багата печінка тріски. Жир морської риби (сьомги, тунця, бочкового оселедця) містить речовини, що сприяють виробленню білих кров’яних тілець, роль яких в імунітеті дуже велика.
- цінно і вміст в цих сортах риби вітаміну d. Діти, раціон яких включає джерела вітаміну d, рідше страждають від застуди і кон’юнктивітів.
- благотворно впливають на імунітет фітонциди, яких особливо багато в цибулі, часнику і черемші. Імунологи рекомендують щодня з’їдати хоч трішки часнику в свіжому вигляді. Позбутися неприємного запаху допоможе суміш свіжовичавленого соку лимона, розтертого часнику і нерафінованої рослинної олії (пропорції на ваш смак). Така заправка містить потужну групу підтримки імунітету: вітамін с, фітонциди, селен, вітамін е і цінні моно – і поліненасичені жирні кислоти.
- свіжовичавлені соки також підсилюють захист дитячого організму від інфекційних захворювань.
Все це-натуральні речовини, отримувати користь з яких людський організм пристосовувався протягом мільйонів років.