Як заповнити дефіцит заліза

18

Брак заліза може виникнути:

Часто анемія супроводжує хронічним недугам (геморой, виразка стравоходу, грижа, рак кишечника, дивертикульоз), але прийом заліза в цих випадках може тільки нашкодити. Тому, перш ніж приступати до лікування, важливо упевнитися в наявності діагнозу. Як це зробити?

1. Оцініть свій стан. Найважливіша ознака нестачі заліза-м’язова слабкість, яку часто списують на хронічну втому. Нервуєте через дрібниці і погано спите? це всі сигнали тривоги.

2. Зверніть увагу на шкіру, волосся і нігті. Надмірна ламкість і випадання волосся, розшарування нігтів, блідо-жовтуватий відтінок шкіри, а також печіння мови (ніби його ошпарили) і збочення смаку теж повинні насторожити.

3. Перевірте календар. Чи не збився в бік зменшення ваш менструальний цикл або більш рясними стали виділення? у нормі під час місячних ми втрачаємо в середньому по 30-50 мл крові або по 15-20 мг заліза щомісяця. Відповідно при рясних менструаціях втрати зростають.

4. Перегляньте дієту. Чи не перестаралися ви, виключаючи з раціону висококалорійні м’ясні продукти? на жаль, але рослинно-молочна дієта не сприяє накопиченню в організмі заліза. Підвищується його витрата і при підвищених фізичних навантаженнях, наприклад, при заняттях спортом.

5. Згадайте свої застуди. А заодно чим лікувалися від них. Неконтрольований прийом ліків часто знижує запаси заліза. Практично всі антибіотики і сульфаніламідні препарати можуть призводити до так званої «лікарської» анемії. А часті інфекції говорять про зниженому імунітеті — дуже може бути, що винен все той же дефіцит заліза.

Якщо відповіді на більшість перерахованих вище питань ствердні, необхідно здати аналізи.

Уточнюємо діагноз

Перш за все потрібен клінічний аналіз крові. Якщо ви курите, обов’язково повідомте лікаря. Справа в тому, що у курців рівень гемоглобіну завжди в нормі. Він підвищується, щоб компенсувати кисневе голодування, що викликається нікотином. В цьому випадку не варто покладатися на результати звичайного клінічного аналізу, а обов’язково потрібно проводити комплексне обстеження.

Якщо клінічний аналіз крові показав низький гемоглобін, потрібно провести повне дослідження на обмін заліза. Адже препарати можуть допомогти тільки в разі істинної залізодефіцитної анемії. Якщо ж є хронічні захворювання, прийом заліза тільки посилить їх.

Комплексні аналізи можна зробити у всіх великих біохімічних лабораторіях і гематологічних центрах.

Заповнюємо дефіцит заліза

Якщо аналізи показали наявність проблеми, лікар випише рецепт. Залізовмісних препаратів багато. При їх вживанні слід звернути увагу на наступне.

  • Препарати заліза краще засвоюються, якщо їх приймати в другій половині дня.

  • Якщо крім заліза вам призначені кальцій і магній, приймайте їх вранці, а залізо — на ніч.

  • Кава і чай, випиті безпосередньо до або після прийому заліза, заважають його засвоєнню.

  • Не варто пити молоко, їсти хліб, яйця або молочні продукти протягом двох годин після прийому препаратів заліза. Вони можуть уповільнити всмоктування заліза.

  • Апельсиновий сік, багатий вітаміном с, або невелика кількість білого сухого вина, навпаки, сприяє активному всмоктуванню цієї речовини.

  • Препарати заліза краще приймати не під час їжі, а в проміжках між трапезами. Але якщо прийом препарату призводить до розладу шлунка, приймайте його під час їжі.

  • Залізо в капсулах засвоюється повільніше, а значить, і більш ефективно.

Дієта для профілактики

Підтримувати гемоглобін на належному рівні допоможе гемовое двовалентне залізо, таке міститься в продуктах тваринного походження. Залізо з м’яса поглинається в середньому в п’ять разів краще, ніж з овочів. Тривалентне залізо з рослинної їжі (боби, соя, петрушка, горох, шпинат, курага, чорнослив, гранат, родзинки, рис, гречка, хліб), перш ніж засвоїтися, має спочатку перетворитися в двовалентне. Однак при наявності певних захворювань, наприклад при низькій кислотності шлунка, залізо з рослинних продуктів взагалі не затримується в організмі. Тому найкраща профілактика анемії полягає в щоденному вживанні м’ясних продуктів, хоча б раз в день. Лівер, червоне м’ясо, устриці, риба, теляча печінка — продукти, вельми багаті цим важливим мінералом. Наприклад, в 100 г телячої печінки міститься 14 мг заліза при тому, що середня денна норма споживання заліза становить 10 мг для чоловіків і 15-18 мг для жінок.

Яна танк, таїсія ступіна