Розвантажувальні дні: інструкція із застосування

15

дієта “5: 2” – система чергування нормальних і напівголодних днів, на якій можна схуднути до 10 кіло в місяць. Ми з’ясували, як влаштовувати серйозні розвантажувальні дні і відчувати себе здоровою.

Дієту 5: 2 розробили британський лікар-дієтолог майкл мозлі і журналістка мімі спенсер. Суть в тому, що п’ять днів на тиждень ви їсте все, що хочете, а два дні недоїдаєте, причому досить радикально. Жінкам 5: 2 в розвантажувальні дні дозволяє споживати не більше 500 калорій, чоловікам – 600. Віддавати перевагу слід нежирним продуктам, багатим білками і клітковиною, вуглеводи заборонені, за винятком невеликої кількості овочів і фруктів. Алкоголь в ці два дні теж під забороною. Майкл мозлі не радить сидіти на дієті два дні поспіль-найкраще влаштовувати розвантажувальні дні по понеділках і четвергах. Багато з тих, хто перепробував всі дієти на світі, саме 5:2 вважають панацеєю.

500 калорій в день досить

Насправді 500 калорій-це не так вже й мало. Наприклад, овочевий суп-пюре з невеликою кількістю оливкової олії містить всього 100-150 калорій, риба або курка з овочами – не більше 250 калорій, овочі на грилі з сиром фета – приблизно 200 калорій. А головне-багато експертів вважають, що дієта 5: 2-одна з небагатьох, які дійсно підходять нам з точки зору еволюції. “сьогодні у нас холодильники ломляться від їжі, але в історичному плані епоха такого достатку настала зовсім недавно і людський організм не встиг до цього адаптуватися, – пояснює доктор наук вальтер лонго, директор інституту довголіття при університеті південної каліфорнії. – стародавні люди харчувалися вкрай нерегулярно: то голодували, то, коли мисливці приносили здобич, об’їдалися про запас. Тому розвантажувальні дні пару раз в тиждень повинні підстьобувати метаболізм на більш активну роботу. Якщо ви майже не їсте, організм перемикається на режим виживання і приймається спалювати жирові запаси. Ви худнете”. Ще одна новина – ми звикли думати, що збалансовано харчуватися необхідно щодня. Це, як переконана більшість сучасних дієтологів, не зовсім так. Людський організм – це скарбничка. Тому, якщо зазвичай ви харчуєтеся більш-менш збалансовано, а пару днів на тиждень сидите на рисі і воді, тіло не сильно страждає: у нього є запаси вітамінів. Це відмінна дієта, особливо якщо в п’ять днів тримати себе в руках.

Результат повинен з’явитися вже після першого тижня – ви схуднете як мінімум на півкіло

великі перерви між їжею корисні!

Вважається, що не обідати шкідливо; краще їсти часто і потроху. Однак вчені університету штату іллінойс, які вивчають проблеми правильного харчування, думають інакше. Нещодавно вони провели дослідження серед жінок, які два дні на тиждень споживали не більше 500 калорій і не вечеряли. З’ясувалося, що в день, наступний за розвантажувальним, вони їли всього на 10% більше. У підсумку більшість з брали участь в експерименті за два місяці без особливих зусиль скинули від 5 до 15 кілограмів. Причина – в зміненому гормональному обміні. Організм здатний швидко звикати до обмеження в їжі: якщо посидіти на суворій дієті всього один день, на наступний насичення буде наступати швидше. Плюс все більше число фахівців приходить до висновку, що якщо робити великі перерви в прийомах їжі, з’являється шанс швидше позбутися від жирів. «коли ми їмо продукти, що містять вуглеводи – – пояснює професор кріста вараді, одна з провідних американських дієтологів, яка проводила це дослідження, – в кров в першу чергу надходить глюкоза. Коли ми пропускаємо обід або вечерю, тіло приймається використовувати в якості джерела енергії глюкозу, яка зберігається в м’язах і печінці. А коли ці запаси вичерпуються (зазвичай це відбувається через 8-12 годин в залежності від швидкості нашого метаболізму), ми починаємо спалювати жири, поки знову не сідаємо за стіл. У цьому, власне, суть багатьох нових дієт-терпіти якомога довше і дозволити організму дістатися до жирів. Але в разі 5: 2 ви обмежуєте себе у важкій їжі цілих 36 годин, особливо якщо перед розвантажувальним днем рано повечеряєте.

Є більш жорсткий варіант, він називається the other day diet. Нею зовсім недавно-після багаторічних досліджень-зважилася поділитися з людством професор кріста вараді. Один день ви їсте без обмежень (але в рамках розумного), назавтра з’їдаєте в чотири рази менше, причому основний прийом їжі повинен припадати на обід. На наступний день-знову нормальна їжа. На четвертий-дієта. Так, 5: 2 гуманніше, але навіть її лікарі радять починати з малого. Наприклад, пару раз в тиждень не обідати (але набагато краще – не вечеряти), щоб вийшов 12-годинна перерва між сніданком і вечерею. Чотири години піде на перетравлення сніданку, наступні вісім знадобляться печінки на детокс, що вже саме по собі корисно. Потім перерви можна збільшити до 16-18 годин і через якийсь час перейти до 24-годинного голодування (час, коли ви спите, теж вважається). У дні, коли ви пропускаєте прийоми їжі, потрібно пити багато рідини. Увага! кава, чай дозволяються, але набагато корисніше вода з декількома краплями лимона або яблучного оцту, з нею ефект детокса буде посилюватися.

як звикнути до голодування?

«якщо ви ніколи не займалися спортом і вас змусили пробігти п’ять кілометрів без перепочинку, вам це не сподобається. Але це не означає, що бігати шкідливо. Так і з голодуванням-потрібно просто звикнути”, – говорить професор марк маттсон, директор нейролабораторії при балтиморському національному інституті старіння. Професор маттсон-великий вчений, який нещодавно теж вирішив оцінити ефективність дієти 5: 2. Результати його порадували. Деякі учасники експерименту скаржилися, що спочатку в розвантажувальні дні у них боліла голова, було важко концентруватися і світ в цілому не радував. Але через два тижні все як рукою зняло. “наш організм насправді любить стриманість – – продовжує маттсон. – до того ж, коли починається спалювання жирів, мозок виділяє особливі білки і кислоти, які захищають клітини, стимулюють додаткові джерела енергії і підвищують настрій». Це виправдано і еволюцією: в періоди голоду мозкова активність якраз повинна підвищуватися: потрібно ж якось шукати їжу! тому відносно короткі (наприклад, протягом доби) періоди без їжі дають такий же корисний стрес для мозку, як регулярне фізичне навантаження – для м’язів. А якщо голодування пару днів на тиждень стає звичкою, це, як з’ясували вчені національного інституту старіння, ще й може бути профілактикою хвороб альцгеймера і паркінсона. Тому що утримання від їжі протягом шести годин і більше запускає цілющі процеси в організмі – відбувається очищення клітин, сповільнюються процеси старіння, затихають запальні процеси, зміцнюється імунна істема, а в мозку утворюються нові нейрони, що стимулюють його роботу.