Паелья – шедевр іспанської кухні

2

Чи пробували ви коли-небудь коронна страва іспанських господинь – знамениту паелью? Не заморожену суміш, розфасовану по яткам, а саме таку, яку традиційно подають в цій спекотній південній країні.


Чи пробували ви коли-небудь коронна страва іспанських господинь – знамениту паелью? Не заморожену суміш, розфасовану по яткам, а саме таку, яку традиційно подають в цій спекотній південній країні.
Більшість наших ресторанів не можуть похвалитися успіхами: їх «паелья» схожа на іспанську оригінал лише назвою. Але не варто спокушатися і щодо тих страв, що ви пробували під час подорожі по Іспанії: часто їжа в типово туристських місцях відрізняється від того, що подають місцевому населенню далеко не в кращу сторону. Крім того, в різних автономних областях країни свій рецепт і свої хитрощі приготування цієї страви. Якщо зібрати разом, наприклад, каталонця, баска і андалусца, кожен навперебій розхвалювати саме те блюдо, яке готується в його регіоні і стверджувати, що його батьківщина і є колиска іспанської паельї.
Тому універсального рецепту цієї страви не існує. Єдине, з чим погодиться кожен іспанець – не варто купувати заморожений напівфабрикат або ласувати паельєю на популярних туристичних маршрутах. Всі інгредієнти для цієї перлини середземноморської кухні повинні бути першої свіжості!
Паелью не можна вважати повсякденною їжею. Як правило, її готують великою компанією на свіжому повітрі у вихідні дні або під час свят. Це блюдо не терпить поспіху, адже для іспанців паелья – це ціла філософія.
Якщо ви мрієте покуштувати традиційну паелью, влітку для цього саме час! Зберіться великою дружною компанією на природі, і замість звичайних шашликів влаштуйте вечір іспанської кухні!
Для початку вам знадобиться паэльера – спеціальна сковорода з товстими стінками, в якій рис виходить особливо ароматним. Неспішно розведіть багаття і заведіть з друзями бесіду про чудовому блюді, яке їм належить спробувати. Адже це не просто рис з начинкою, а справжній витвір мистецтва, яке має давню історію та багаті традиції. У середні століття Піренейський півострів (нинішня територія Іспанії) був завойований арабами, основою раціону яких у всі часи був рис. Вони зауважили, що грунт і клімат півострова надзвичайно сприятливі для вирощування цієї культури. З того часу землі Валенсії регулярно засеиваются рисом, і без цього гарніру іспанці вже не сідають за стіл. Пізніше валенсійці зрозуміли, що рис прекрасно вбирає в себе аромат і смак спецій, м’яса, риби, і овочів. Так з’явився прообраз сучасної паельї – рис з додаванням різних інгредієнтів. До XVIII століття його готували в простих казанках, і лише потім винайшли паэльэру, яка рівномірно випаровує воду, не дозволяючи рісу розварюватися. Тому, якщо ви хочете приготувати це блюдо по всім канонам, вам знадобиться неглибока, широка (від 20 до 90 сантиметрів), товстостінна сковорода. Чим тонше буде розподілений шар рису, тим швидше і рівномірніше він приготується, тому краще брати більш широку посудину, особливо якщо ваші гості люблять смачно поїсти. Наступний крок – вибір відповідного рецепта. Зробити це буде непросто, адже існує близько 300 варіантів приготування: комусь більше сподобається рецепт страви з куркою, а хтось віддасть перевагу вегетаріанський рис з овочами.
Вашим гостям обов’язково сподобається чудова Паелья «Валенсиана». Для її приготування знадобиться білий рис, м’ясо (кролик, качка або курча), равлики, зелені овочі, боби і обов’язкові приправи – карі, куркума або шафран. Замінивши м’ясо (птицю) і равликів рибою, кальмарами і креветками, ви отримаєте паелью з морепродуктами. Якщо вам попадеться тушка каракатиці – сміливо додавайте її в ваше блюдо. Завдяки «чорнила», виділюваним молюском, у вас вийде екзотична паелья «Чорний рис».
Який би рецепт цього божественного страви ви не вибрали, основа паельї – середньозернистий рис (краще всього підходить сорт Байа), оливкова олія і шафран. А інші складові – на ваш розсуд. Фантазуйте з інгредієнтами і спеціями, і, бути може, ви винайдете 301-й рецепт дивовижною паельї!