Корисні властивості спіруліни для схуднення: життя і дивовижні пригоди водорості-бактерії

14

Коржик … З предка розумного життя

Ціанобактерії, або синьо-зелені водорості, до числа яких належить спіруліна, відносяться до найдавніших форм життя на землі. «піддані ” надцарства прокаріотів, одноклітинних організмів, ці напівбактерії-напіврастенія мало змінилися в ході еволюції-мабуть, тому, що відразу були створені досконалими. Саме синьо-зеленим водоростям ми зобов’язані тим, що на нашій планеті є кисень, а в її надрах — нафта. Ціанобактерії складають основну частку океанічного планктону і стоять на початку величезної кількості харчових ланцюжків.

Далеко не всі види ціанобактерій придатні для вживання в їжу. У їх числі є токсичні, що накопичують азотисті сполуки: часто їх аномальне розмноження, викликане екологічними проблемами, призводить до масового отруєння морської риби. Але легендарна спіруліна – зовсім інша справа.

У дусі практично всіх біографій суперфудів історія «дружби» спіруліни і людини пов’язана з індіанцями. У доколумбової америці водорість спіруліна мала промисловим значенням-її збирали з поверхні теплих озер і прибережних зон океану, підсушували, пресували і готували у вигляді коржів текуітлатл, що замінювали хліб.

З приходом в регіон цивілізації традиція згасла, а ось на озері чад коржі зі спіруліни, відомі під назвою дихе, до сих пір таке ж звичне блюдо, як для нас з вами гречана каша.

Ниткоподібна спіруліна (під цією назвою фігурують два «сорти» ціанобактерій — arthrospira platensis і arthrospira maxima) привільно відчуває себе в добре освітлених і теплих водоймах. На противагу іншим водоростям, вона не тільки прекрасно виживає у воді, близькій по температурі до окропу, але і зберігає при цьому всі свої корисні властивості. За це варто дякувати особливу структуру клітини, позбавленої ядра: вітаміни і ферменти не втрачають своєї сили, а білки не згортаються під дією температури.

Дослідження показали, що спіруліна може впадати в своєрідний анабіоз, якщо водойма, де вона мешкає висихає. Як тільки вода знову з’являється, ціанобактерії, як ні в чому не бувало,»воскресають”. Тому експерименти з вирощування спіруліни з сухих пластівців в лабораторних і навіть домашніх умовах — не міф. Найскладнішим в такому проекті виявляється створення відповідного середовища.

Спіруліна любить луг і гине при контакті з кислотою. У цьому пояснення заборони на вживання кислих продуктів і їжі з додаванням оцту в той час, як ви додаєте ціанобактерію в свій раціон.

Спіруліна для схуднення: «м’ясо з водоростей»

Спіруліна — рослинний чемпіон за вмістом білка, його в сухих водоростях від 50 до 70%. Причому в амінокислотному складі присутні всі незамінні компоненти, хоча концентрація їх і трохи нижче, ніж в м’ясі, яйцях і молочних продуктах. 7% в складі спіруліни припадає на частку жирів, в числі яких рідкісні і цінні ненасичені жирні кислоти, в тому числі гамма-ліноленова. Ця речовина міститься в грудному молоці і відповідає за розвиток «сірої речовини» мозку, а також регулює відчуття насичення.

Корисні властивості спіруліни невичерпні! наприклад, вітаміни с, d, а і е в ціанобактеріях також є, а вітаміни групи в, необхідні для будови нових клітин і підтримки нервової системи, збагачені в її складі унікальним псевдовітаміном в12, практично аналогічним за хімічними характеристиками «звичайному» в12, присутньому тільки в їжі тваринного походження.

Головна загадка для вчених, що стала виграшем для шанувальників спіруліни — – здатність сухої водорості протягом тривалого часу “утримувати” в своєму складі мікроелементи: калій, кальцій, мідь, хром, селен, цинк, і, головне, йод, дефіцит якого є постійною проблемою в багатьох регіонах росії. Летючість йоду не дає, наприклад, йодованої солі стати його надійним джерелом, в інших водоростях і рибі він також нестабільний, а в порошку спіруліни може «лежати» не менше трьох років.

Чому худнуть зі спіруліною: корисні властивості водорості для любителів тонкої талії

Кожна з субстанцій, що містяться в спіруліні, по-своєму піклується про фізичне здоров’я і підтримує метаболізм. Однак головною якістю ціанобактерії, що може грати роль в схудненні, залишається високий вміст протеїну: білок уповільнює швидкість проходження їжі по шлунково-кишкового тракту, що дозволяє стабілізувати рівень глюкози в крові. Це означає ефективну страховку від почуття голоду надовго.

Протеїн спіруліни виглядає ідеальним для тих, хто стежить за калоріями — на один грам «водорослевого» білка припадає всього 4 ккал. Худне особливо подобається, що суха спіруліна має властивість розбухати при контакті з водою. Це дозволяє контролювати апетит і уникати переїдання.

Необхідно визнати, що головним джерелом даних про дію спіруліни для схуднення залишаються відгуки добровольців, які випробували на собі її ефект. Наукові дослідження не продемонстрували явного і особливого впливу вживання спіруліни на процес боротьби із зайвою вагою. Втім, зате вони показали, що спіруліна може вважатися потужним імуномодулятором, допоміжним засобом при боротьбі з алергіями, корисною добавкою до харчування при артриті і гіпертонії, а також синдромі хронічної втоми.

Вчені прихильно повідомляють, що спіруліна не має явних протипоказань до застосування, принаймні, їх у неї не більше, ніж у петрушки або моркви. У водорості багато вітаміну к, який може впливати на дію ліків, спрямованих на лікування порушень згортання крові. Тому якщо ви приймаєте такі медикаменти, обов’язково проконсультуйтеся з лікарем перед тим, як насолодитися спіруліною.

Через високий вміст білка водорість слід з обережністю вживати страждаючим рідкісною хворобою фенілкетонурією, в іншому застереження стандартні і відносяться до вагітності і лактації-станам, які зазвичай автоматично викреслюються з усіх випробувань ліків, добавок і продуктів.

Дозування спіруліни для схуднення також обмежена тільки фінансовою спроможністю бажаючого порадіти її якостям. Мінімальна кількість ціанобактерії, що впливає на життєві процеси, назвали вчені мерілендського медичного центру: для дорослої людини воно становить 3 грами на добу в порошковому еквіваленті.

Як приймати спіруліну для схуднення

Як і будь-які засоби, за якими підозрюється здатність допомогти в схудненні, спіруліна сьогодні доступна в декількох формах на будь-який смак.

  1. капсули . Найбільш сумнівна форма випуску біоактивної добавки, особливо якщо це капсули безіменного азіатського виробництва. Нерідко в їх складі є або просто непотрібні або навіть явно шкідливі добавки. Крім того, в закриту капсулу може потрапити водорослевое сировину неналежної якості, в тому числі і зовсім не синьо-зелені водорості, а їх токсичні родичі. Часто скарги на головні і м’язові болі, розлади травлення та інші дивні симптоми після вживання спіруліни в капсулах пов’язані саме з недобросовісністю виробників.

  2. таблетки . Також можуть містити зайві хімічні домішки, але в благополучному вигляді являють собою пресований порошок водоростей з додаванням стабілізуючого агента, що дозволяє таблеткам спіруліни зберігати форму. Це непоганий варіант для тих, хто не в змозі відмовитися від переваг спіруліни, але не в захваті від її «болотного» смаку. Залишається ковтати пігулки і запивати їх великою кількістю води. Втім, про це навряд чи доведеться нагадувати додатково — майже у всіх спіруліна викликає явну спрагу.

  3. порошок (пудра, борошно, пластівці). Експерти впевнені: повною мірою оцінити корисні якості спіруліни дозволить тільки так звана «жива спіруліна», що представляє собою висушені і подрібнені водорості без домішок. Її можна розмішувати у воді або смузі, додавати в якості приправи в салати, супи, овочеві рагу, проте будьте готові до інтенсивного запаху і специфічного смаку.

Для схуднення спіруліну в будь-якій формі рекомендують вживати разом з їжею або мінімум за 15 хвилин до передбачуваної їжі: так вона встигне «набрякнути» і заповнити шлунок. Оскільки на багатьох спіруліна діє як природний енергетик, намагайтеся завершити свої справи з нею в першій половині дня, щоб не страждати від проблем зі сном.