Буряк: плюси і мінуси застосування

139

весняна проблема для багатьох, навіть здорових, людей — нестача вітамінів. Свіжа зелень ранньої навесні ще дорога. Поповнити запаси корисних речовин допоможе наявний на кожної кухні овоч — буряк, яка прекрасно зберігається всю зиму, не втрачаючи своїх цілющих властивостей. Чим корисна буряк — нагадаємо в статті.

Буряк: користь для здоров’я

Користь буряка 8>—>- червоного коренеплоду-визначена її багатим складом:

  • це поєднання вітамінів в і с, є бета-каротин — джерело цінного вітаміну а.
  • буряк, користь якої доведена як народною, так і офіційною медициною, має унікальний набір мінералів і кислот. Серед них: залізо, фосфор, магній та ін., а також яблучна, лимонна і винна кислоти.

Цей овоч-рекордсмен по концентрації бору і марганцю, а за вмістом заліза поступається лише часнику. Причому виняткова особливість буряка полягає в тому, що вона не втрачає корисні мікроелементи і вітаміни при термічній обробці. Червоний буряк (або буряк, як називають її, наприклад, в україні) завдяки такому складу створює сприятливе лужне середовище в організмі.

  • через велику кількість пектину в своєму складі дуже корисна буряк для кишечника. Ця речовина пригнічує діяльність гнильних кишкових бактерій.
  • столовий буряк в будь-якому вигляді багата харчовими волокнами, які підсилюють перистальтику кишечника. Я завжди рекомендую включати її в раціон тим, хто страждає через застійні явища при травленні.

Тепер поговоримо про те, з якими проблемами допоможе впоратися буряк, користь і шкода для здоров’я якої добре вивчені:

  • буряк-це потужний антиоксидант.

Вона очищає організм від токсинів, важких металів та інших шкідливих речовин, які потрапляють в нього з їжею або з навколишнього середовища. Властивості буряка по детоксикації організму від свинцю, кадмію, міді, цинку вивчала к. С. Жарикбасова-доцент казахстанського гуманітарно-юридичного університету.

Незвичайне поєднання антиоксидантів в буряку здатне запобігти онкологічним захворюванням. Я особливо звертаю на це увагу чоловіків, у яких з віком з’являються проблеми з передміхуровою залозою.

  • буряк-один з найцінніших продуктів при хворобах печінки.

Чим корисна сирий буряк і сік з неї в даному випадку? вони нормалізують функції цього органу при харчових порушеннях, підвищують життєдіяльність клітин, перешкоджають ожирінню печінки, що зустрічається досить часто при неправильному харчуванні. Особисто я завжди нагадую пацієнтам відому істину, що буряк — найкращий друг печінки.

  • буряк, вітаміни і мінерали якої сприяють процесу кровотворення, незамінна при лікуванні анемії. Склад продукту швидко підвищує гемоглобін в крові, що служить хорошою профілактикою важких захворювань.
  • сердечникам і гіпертонікам, поряд з основним лікуванням, буде корисна буряк в різних видах.

Магній в її складі знижує тиск, а інші речовини очищають і зміцнюють судини і капіляри. Літнім пацієнтам, щоб знизити ризик інсультів та інфарктів, корисно регулярно вживати бурякові страви.

Я помітила, що при цьому їм навіть вдається зменшити прийом спеціальних лікарських препаратів. Попутно цей продукт благотворно позначається на стані вен, перешкоджає згущення крові.

  • буряк як проносне набагато ефективніше і корисніше лікарських препаратів, до яких може виникнути звикання. Але, враховуючи стан здоров’я своїх пацієнтів і їх основні захворювання, ми завжди вирішуємо індивідуально, в якому вигляді їм краще вживати цей овоч при запорах.
  • буряк сприяє припливу крові до головного мозку, що стимулює його діяльність.

Якщо мої пацієнти починають скаржитися на забудькуватість, ослаблення уваги, я раджу збільшити споживання буряка, перш ніж призначати сильні препарати.

  • кварц і фолієва кислота в складі буряка створюють омолоджуючий ефект, тому що беруть участь у створенні нових клітин.

Прибираючи токсини з крові, буряк очищає шкіру. Корисна вона і як сильний інструмент для контролю над вагою. Ось чому я рекомендую вживати її всім жінкам.

  • відомі антисептичні та ранозагоювальні властивості свіжого соку буряка. Їм корисно полоскати горло при ангіні, а дітям закопують в ніс розбавлений водою сік при нежиті.

Про важливий допоміжний вплив буряка на організм при багатьох захворюваннях можна прочитати в статті фахівців з узбекистану і.д. Кароматова і абдувохідова а. Т.

Нагадаю, що буряк — незамінний продукт для тих, хто ослаблений після будь-якої хвороби, у кого організм чимось виснажений. Вона діє як загальнозміцнюючий засіб, бере активну участь в процесі обміну речовин. Зі своїми одужуючими пацієнтами ми завжди обговорюємо, які страви з буряка їм корисно мати в своєму раціоні.

Шкода буряка для організму людини

І користь, і шкода буряка повинні бути добре знайомі всім, хто прагне зміцнити або відновити здоров’я. При всьому багатстві і цінності свого змісту іноді все ж має протипоказання :

  • не рекомендується їсти коренеплід і пити буряковий сік при гострих захворюваннях травної системи і хронічно підвищеної кислотності. Деякі речовини здатні дратувати слизову шлунка, а груба клітковина — кишечник.
  • спостерігається шкода буряка при наявності каменів в нирках, тому що може спровокувати хворобливий і небезпечний рух цих твердих утворень. Ниркова недостатність-теж вагома причина відмови від вживання буряка.
  • при цукровому діабеті буряк принесе більше шкоди, тому що здатна підвищувати вміст цукру в організмі.
  • при схильності до діареї слід обережно ставитися до буряка в будь-якому вигляді: і сира, і варена клітковина підсилює перистальтику кишечника.
  • людям зі зниженим тиском не рекомендується постійно вживати цей овоч. Він може викликати неконтрольоване зниження тиску, а це не менш небезпечно, ніж різке підвищення.
  • при великому вмісті кальцію в буряку я все ж не рекомендую її у великих кількостях літнім людям. Особливо жінкам, у яких частіше з’являється остеопороз, ніж у чоловіків.

І все-таки буряк, користь і шкода якої вам тепер добре відомі, може бути присутнім у вашому раціоні, як повідомляє видання webmd. Але тільки обов’язково обговоріть зі своїм лікарем, в яких випадках і в якому вигляді її вживати.

Буряк: застосування

Цей яскравий коренеплід доступний в будь-який час року, тому що добре зберігається. Не менш корисна і бадилля буряка: з молодого рослини разом з листям виходить цінний свіжий сік.

Багато господинь готують особливу першу страву — борщ, для якого використовують і сам овоч, і бадилля. Взагалі буряк в кулінарії застосовується для приготування дуже різних страв — від супів до десертів. І варена, і тушкована буряк зберігає свої корисні властивості.

Але я хочу звернути увагу, що в деяких випадках для лікування використовується сирий буряк. Користь від вітамінів і мікроелементів стає помітною швидше. Салат з буряка з додаванням яблука, кореня селери, лимонного соку і оливкової олії — справжня «вітамінна бомба», доступна навіть взимку. Але не слід захоплюватися: буряка в сирому вигляді можна з’їдати не більше 200 г в день.

Є безліч рецептів салатів, де присутній варений буряк, користь якої від термічної обробки не зменшується. Натерта або нарізана кубиками, різними фігурками, трояндочками буряк салат тільки прикрасить. Тим, хто прагне до зниження ваги, не зайвим буде знати, що при варінні дещо збільшується калорійність овоча — з 40 ккал до 49 ккал в 100 г продукту.

Як приготувати і приймати свіжий сік з буряка? він надзвичайно корисний, так як покращує склад крові, нормалізує роботу печінки, поповнює організм вітамінами і мінералами. Але свіжоприготований сік дає сильну очисну реакцію, тому нерідко після його прийому виникає запаморочення і нудота.

У таких випадках чистий сік рекомендується наполовину розбавляти кип’яченою водою, а потім поступово міняти пропорцію в бік збільшення соку. Або поєднувати його з соками з інших овочів. Докладні рекомендації, як і з чим поєднувати сік буряка, дають м.м. Омаров та інші автори.

Я зазвичай попереджаю пацієнтів, що чистий сік викликає першіння в горлі, особливо у тих, хто схильний до алергії. ТожСвіжий сік повинен відстоятися пару годин в холодильнику, щоб вивітрилися дратівливі речовини. В якій кількості і як часто пити сік — це краще обговорити зі своїм лікарем.

Буряк-справжнє джерело корисних речовин. До того ж зручна тим, що її можна вживати в будь-якому вигляді. Не проходьте повз цього скромного овоча-отримуйте від нього користь і будьте здорові!

увага! матеріал носить лише ознайомлювальний характер. Не слід вдаватися до описаних в ньому методів лікування без попередньої консультації з лікарем.

джерела:

  1. жарикбасова к. С. Комбіновані молочні продукти з червоним буряком. // харчова промисловість. — 2010. — №3. – с. 23. – режим доступу: https://cyberleninka.ru/article/n/kombinirovannye-molochnye-produkty-c-krasnoy-svekloy/viewer
  2. кароматов і. Д., абдувохідов а. Т. Буряк: профілактичне і лікувальне значення. // біологія та інтегративна медицина. — 2019. — №2. – с. 97-112. – режим доступу: https://cyberleninka.ru/article/n/svekla-profilakticheskoe-i-lechebnoe-znachenie-obzor-literatury/viewer
  3. омаров м. М., абдулхаліков з. А., хайтмазова д. Р. Виробництво нового дієтичного продукту з капусти, столового буряка, моркви, гарбуза і селери. // харчова промисловість. — 2018. — №7. – с. 8-10. – режим доступу: https://cyberleninka.ru/article/n/proizvodstvo-novogo-dieticheskogo-produkta-iz-kapusty-stolovoy-svekly-morkovi-tykvy-i-seldereya/viewer
  4. beet. Review// webmd. – режим доступу: https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-306/beet

автор: кандидат медичних наук ганна іванівна тихомирова

рецензент: кандидат медичних наук, професор іван георгійович максаков

попередня статтяПерший день на роботі: як себе вести і чого краще не робити
наступна статтяStreet fashion: перехожі