Альтернатива майонезу: 9 рецептів вершкових соусів

26

Більшість святкових салатів заправляються майонезом, що не тільки шкідливо, але і дуже калорійно. Для тих, хто не хоче змінювати улюблених страв з додаванням цього соусу, пропонуємо смачну, а головне — корисну альтернативу.

Джерело: instagram @takesteak.ru

Візьміть на замітку 9 рецептів соусів, не менш смачних, зате корисних і дуже схожих за смаком на майонез, які запросто його замінять на вашому святковому столі.

Часниково-йогуртовий соус

інгредієнти:

  • 1 огірок
  • півсклянки натурального йогурту без добавок
  • 3 великих зубки часнику
  • сік половини лимона
  • 1 ст. Л. Оливкової олії
  • 30 г зелені
  • щіпка солі

приготування:

  1. очистіть огірок, натріть його на дрібній тертці і вичавіть сік.
  2. очистіть і подрібніть через прес часник, додайте до натертого огірка.
  3. дрібно поріжте зелень, вичавіть сік половини лимона, додайте все це в суміш, трошки посоліть.
  4. залийте овочеву суміш натуральним йогуртом, перемішайте, додайте оливкову олію.

Джерело: instagram @vkuslandia_odessa

Йогуртовий соус

інгредієнти:

  • натуральний йогурт без добавок
  • щіпка чорного перцю
  • мелений коріандр

приготування:

  1. у склянку густого натурального йогурту додайте улюблені спеції і сіль. Соус готовий.
  2. йогуртовий соус підійде для заправки легких салатиків із зелені і свіжих овочів.

Джерело: instagram @apriori_catering_barnaul

Кефірний соус

інгредієнти:

  • стакан густого кефіру
  • сіль і спеції за смаком
  • кріп

приготування:

  1. у склянку кефіру додайте сіль, улюблені спеції.
  2. наріжте дрібно кілька гілочок свіжого або замороженого кропу, додайте в кефір.
  3. таким соусом можна заправляти овочеві легкі салати і страви з креветками.

Сметанний соус

інгредієнти:

  • сметана
  • 1/3 кореня хрону

приготування:

  1. шматочок кореня хрону потріть на дрібній тертці.
  2. змішайте склянку сметани з хріном. Якщо ви любите гострі соуси, кладіть хрону більше, якщо хочете, щоб соус був пікантним лише злегка — не зловживайте хріном.

Джерело: instagram @_vegetarian_world_

гострий сметанний соус

інгредієнти:

  • сметана
  • гостра аджика

приготування:

  1. змішайте склянку густої сметани з половиною склянки гострої кавказької аджики. Краще, якщо вона буде не з супермаркету, а домашньої або купленої на ринку.
  2. таким соусом можна заливати курку або м’ясо під час приготування в духовій печі.

джерело: instagram @kliuchikzolotoi

Вершково-гірчичний соус

інгредієнти:

  • сметана
  • гірчиця
  • сіль, перець

приготування:

  1. змішайте 250 мл сметани і 4 ст.ложки гірчиці.
  2. поперчіть і посоліть соус за смаком.
  3. цей соус підійде для заправки олів’є, оселедця під шубою та інших багатокомпонентних зимових салатів.

Джерело: instagram @spilusgaru

Сирний соус

інгредієнти:

  • 1 стакан молока
  • 100 г сиру
  • 2 ст. Л. Гірчиці
  • кмин
  • сіль, цукор

приготування:

  1. з’єднайте молоко і сир, додайте в масу гірчицю і гарненько збийте все блендером.
  2. подрібніть кмин і додайте його в соус. Поперчіть і посоліть.
  3. такий сирний соус добре гармонує з картоплею і запіканками.

Джерело: instagram @thefood.com.ua

Сметанно-соєвий соус

інгредієнти:

  • 1 стакан сметани
  • 1 ст. Л. Соєвого соусу
  • 3 зубки часнику
  • кілька крапель бальзамічного оцту
  • кріп

приготування:

  1. подрібніть часник і дрібно наріжте кріп.
  2. сметану, соєвий соус, бальзамічний оцет і подрібнений часник із зеленню покладіть в чашу блендера і добре збийте до однорідної консистенції.

Сметанно-лаймовий соус

інгредієнти:

  • 1 пучок петрушки або кропу
  • 20 мл сметани
  • півсклянки оливкової олії
  • чверть лайма
  • трохи гірчиці
  • сіль і перець

приготування:

  1. в окремій мисці з’єднайте оливкову олію, сік лайма і гірчицю.
  2. дрібно порубати зелень, відправте в чашу блендера.
  3. туди ж додайте сметану і спеції, збийте соус до однорідної консистенції.
  4. тонким струменем влийте суміш і продовжуйте збивати соус, поки він не стане досить густим.

Джерело: instagram @rk_dejavu