Більшість святкових салатів заправляються майонезом, що не тільки шкідливо, але і дуже калорійно. Для тих, хто не хоче змінювати улюблених страв з додаванням цього соусу, пропонуємо смачну, а головне — корисну альтернативу.
Джерело: instagram @takesteak.ru
Візьміть на замітку 9 рецептів соусів, не менш смачних, зате корисних і дуже схожих за смаком на майонез, які запросто його замінять на вашому святковому столі.
Часниково-йогуртовий соус
інгредієнти:
- 1 огірок
- півсклянки натурального йогурту без добавок
- 3 великих зубки часнику
- сік половини лимона
- 1 ст. Л. Оливкової олії
- 30 г зелені
- щіпка солі
приготування:
- очистіть огірок, натріть його на дрібній тертці і вичавіть сік.
- очистіть і подрібніть через прес часник, додайте до натертого огірка.
- дрібно поріжте зелень, вичавіть сік половини лимона, додайте все це в суміш, трошки посоліть.
- залийте овочеву суміш натуральним йогуртом, перемішайте, додайте оливкову олію.
Джерело: instagram @vkuslandia_odessa
Йогуртовий соус
інгредієнти:
- натуральний йогурт без добавок
- щіпка чорного перцю
- мелений коріандр
приготування:
- у склянку густого натурального йогурту додайте улюблені спеції і сіль. Соус готовий.
- йогуртовий соус підійде для заправки легких салатиків із зелені і свіжих овочів.
Джерело: instagram @apriori_catering_barnaul
Кефірний соус
інгредієнти:
- стакан густого кефіру
- сіль і спеції за смаком
- кріп
приготування:
- у склянку кефіру додайте сіль, улюблені спеції.
- наріжте дрібно кілька гілочок свіжого або замороженого кропу, додайте в кефір.
- таким соусом можна заправляти овочеві легкі салати і страви з креветками.
Сметанний соус
інгредієнти:
- сметана
- 1/3 кореня хрону
приготування:
- шматочок кореня хрону потріть на дрібній тертці.
- змішайте склянку сметани з хріном. Якщо ви любите гострі соуси, кладіть хрону більше, якщо хочете, щоб соус був пікантним лише злегка — не зловживайте хріном.
Джерело: instagram @_vegetarian_world_
гострий сметанний соус
інгредієнти:
- сметана
- гостра аджика
приготування:
- змішайте склянку густої сметани з половиною склянки гострої кавказької аджики. Краще, якщо вона буде не з супермаркету, а домашньої або купленої на ринку.
- таким соусом можна заливати курку або м’ясо під час приготування в духовій печі.
джерело: instagram @kliuchikzolotoi
Вершково-гірчичний соус
інгредієнти:
- сметана
- гірчиця
- сіль, перець
приготування:
- змішайте 250 мл сметани і 4 ст.ложки гірчиці.
- поперчіть і посоліть соус за смаком.
- цей соус підійде для заправки олів’є, оселедця під шубою та інших багатокомпонентних зимових салатів.
Джерело: instagram @spilusgaru
Сирний соус
інгредієнти:
- 1 стакан молока
- 100 г сиру
- 2 ст. Л. Гірчиці
- кмин
- сіль, цукор
приготування:
- з’єднайте молоко і сир, додайте в масу гірчицю і гарненько збийте все блендером.
- подрібніть кмин і додайте його в соус. Поперчіть і посоліть.
- такий сирний соус добре гармонує з картоплею і запіканками.
Джерело: instagram @thefood.com.ua
Сметанно-соєвий соус
інгредієнти:
- 1 стакан сметани
- 1 ст. Л. Соєвого соусу
- 3 зубки часнику
- кілька крапель бальзамічного оцту
- кріп
приготування:
- подрібніть часник і дрібно наріжте кріп.
- сметану, соєвий соус, бальзамічний оцет і подрібнений часник із зеленню покладіть в чашу блендера і добре збийте до однорідної консистенції.
Сметанно-лаймовий соус
інгредієнти:
- 1 пучок петрушки або кропу
- 20 мл сметани
- півсклянки оливкової олії
- чверть лайма
- трохи гірчиці
- сіль і перець
приготування:
- в окремій мисці з’єднайте оливкову олію, сік лайма і гірчицю.
- дрібно порубати зелень, відправте в чашу блендера.
- туди ж додайте сметану і спеції, збийте соус до однорідної консистенції.
- тонким струменем влийте суміш і продовжуйте збивати соус, поки він не стане досить густим.
Джерело: instagram @rk_dejavu